Zijn Noten Glutenvrij?

  • Geplaatst op
  • Door Barbara
  • 0
Zijn Noten Glutenvrij?

Zijn noten glutenvrij?

Zijn noten glutenvrij? Een vraag die niet altijd eenvoudig te beantwoorden is. Noten zijn van nature glutenvrij, maar het is in hun verwerking dat ze meestal in contact komen met gluten. In dit artikel vind je meer antwoorden over de glutenvrije status van noten.

 

Ongebrande en rauwe noten

Noten in hun zuivere natuurlijke vorm zijn glutenvrij. Amandelen, pecannoten, macadamianoten, walnoten, pijnboompitten, pistachenoten, cashewnoten, paranoten en alle andere natuurlijke noten zijn glutenvrij. Sesamzaad en zonnebloempitten zijn ook glutenvrij. Waar je wel op moet letten en waarbij voorzichtigheid is aangeraden, zijn de verpakte noten waaraan smaken zijn toegevoegd. Velen daarvan zijn glutenvrij maar verschillende merken gebruiken smaakmakers en kruidenoplossingen die tarwe bevatten en die dus ook aan de noten worden toegevoegd. Fabrikanten doen dit zodat de specerijen beter aan de noten zouden kleven.

 

Gecoate noten en zoetwaren

Je mag ervan uitgaan dat gecoate en zoete noten bijna altijd gluten bevatten. Voor het geval je dus op zoek bent naar zoete glutenvrije noten, zoals suikerpinda's, zit je veiliger door de bereiding thuis te laten gebeuren. Bij de meeste klassieke recepten wordt alleen maar suiker, cinnamon en een klein beetje eitwit gebruikt om gesuikerde noten te maken. Zelfs al zijn zuivere noten glutenvrij, het laagje rond gecoate noten (bijvoorbeeld borrelnoten) bevat vaak gluten en soja, waardoor de noten ook niet meer glutenvrij zijn. Ook zuivere chocolade is normaal een glutenvrij product, helaas kunnen er opnieuw gluten verstopt zitten in het afgewerkte product.

 

Om een ​​of andere reden zijn noten ook iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het uit eten gaan. Gekonfijte noten in restaurants bevatten vaker gluten dan niet. Om welke reden ook, wordt in restaurantkeukens bloem toegevoegd aan het coatingmengsel voor gekonfijte of gekruide noten. Vaak krijg je dus een salade met heerlijke noten, maar je kunt de noten niet eten omdat ze gluten bevatten. De oplossing is vooraf te vragen of de noten glutenvrij zijn.

 

Glutenvrije status bepalen

Bij het kopen van noten lees je best altijd de verpakking. Controleer dus altijd het etiket om de glutenvrije status van noten te bepalen. Wat kan helpen: alle noten die gluten bevatten, hebben dit in de vorm van tarwe en niet gerst of rogge. Gelukkig vallen noten onder een voedselcategorie die redelijk gemakkelijk controleerbare etiketten heeft, waardoor het eenvoudig is om de glutenvrije status van noten te bepalen. Het belangrijkste om te onthouden is dat gewone, zuivere noten glutenvrij zijn en dat alle andere moeten worden gecontroleerd op hun glutenvrije status.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »